hakan Hakan bey merhaba, öncelikle hobi amaçlı kullanacağınız ahşaptan önce hobi amaçlı hangi ürünü çıkaracağınız çok önemli. Örnek olarak tabak, bardak, gece lambası vb. ürünlerin kullanıma uygun ağaç seçimini yapabilmeniz gerek. Yada kısaca şöyle söyleyeyim her ağacın %8-12 nem oranın da kuru m3 ağırlığı vardır bunları bilmeniz gerek ve yapacağınız ürününüze göre bunu sizin seçmeniz gerek. Her ağaçtan tabak, bardak veya farlık bir ürün yapamazsınız. Her ağaçtan bunu yapabileceğinizi söyleyen birisi olursa sizi yanıltan ve tamamen ticari amaç güden birisi olduğunu düşünmenizi isterim. Örnek olarak Türkiye de en çok bulunan meşe ağacı kuru m3 ağırlığı 900-1100kg dır ve çok sert bir ağaçtır. Meşe ağaçla tabak yaparsanız kısa süre sonra çatlayıp kırılır. Size önerim yapacağınız ürünün kullanım alanı ve dış etkenleri de düşünerek ağaç seçiminiz olacak. Hobi için yönledirebirilecek ağaç firması için yardım istemişsiniz benim size iyi niyetli tavsiyem Kerestecilere gidip ağaçlar hakkında bilgi alırken o ağaçları görmeniz ve bilgileriyle yönlendirilmeniz. Bunun yanında ahşap ile yıllarını vermiş zanaatkar büyüklerimiz var iletişim kurup bilgi ve yönlendirme almanız en iyi tavsiye olur. Ben ticari bir amaç güdmeyen ve benim yaptığım işlerle ilgili Antalya Manavgat da buldum ve bana ağaçlar ile ilgili bütün sorularımı soruyorum ve ticari anlamda hiç bir alış verişimiz yok. Şunu da untmazsanız sevinirim, eğer bir ticari işletmeye hobi amaçlı ağaç almak istiyorum derseniz tamamen ipleri karşı tarafa bırakmış olursunuz ve bu durumdan daha zararlı çıkma durumunuz var. Ben sizin yeriniz de olsam hobi amaçlı ahşap almak istiyorum demem çünkü alacağınız ürün yakacak olarak kullanılan ıskarta ürün de satın alabilirsiniz. Yapacağınız ürün astarı yüzünden daha pahalıya gelebilir. Gidin ağaçları görün elinizle dokunun, kalitelerini fiyatlarını kıyaslayın. Bunu yaparsanız yaptığınız işe daha çok hakim olursunuz. Saygılarımla.